Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 marca 2010

TORT PREZENT

Tort jak wygląd wskazuje był idealnym słodkim prezentem urodzinowym :) Mocno czekoladowy z akcentem wiśniowym. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień, więc polecam zrobienie go wcześniej :)


Biszkopt:
to zwiększone proporcje na biszkopt, którego przepis podawałam tutaj : BISZKOPT I
upiekłam w formie 24x24cm
6 jajek
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 płaskie łyżki dobrego ciemnego kakao

Ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Przesiać mąkę i delikatnie wymieszać z ciastem (łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach). Przełożyć na blaszkę, w której posmarowany i wysypany bułką (ja używam papieru do pieczenia) jest tylko spód (boków formy nie smarujemy!). Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 30 minut.
Po przestudzeniu wyjąć z formy i przekroić wzdłuż na 3 części.

Poncz:
1-1,5 szklanki herbaty
2 łyżeczki cukru
2-3 kieliszki wódki
kilka kropel aromatu arakowego

Zaparzyć herbatę z cukrem, ostudzić. Dodać wódkę i aromat, a następnie nasączyć kolejno warstwy ciasta.

Krem czekoladowy:
użyłam kremu do tworów Gellwe - Krem do tortów czekoladowy, duża porcja, 140g i dodałam pokrojone wiśnie w spirytusie do środka.
300ml zimnego mleka
100g miękkiego masła
1/2 słoika wydrylowanych wiśni ze spirytusu

Zawartość torebki z kremem wsypać do zimnego mleka, miksować 2 minuty. W osobnym naczyniu utrzeć masło, a następnie dodać do uprzednio przygotowanego kremu. Miksować jeszcze ok. 1 minuty. 1/3 masy odłożyć do obłożenia tortu, a do pozostałej dodać wiśnie, wymieszać łyżką.
Masą z wiśniami przełożyć tort, a odłożoną wcześniej (bez wiśni) dokładnie posmarować wierzch i boki ciasta. Włożyć do lodówki w celu związania masy, a w tym czasie przygotować lukier plastyczny.

Lukier plastyczny:
wg przepisu, który podawałam wcześniej: MASA PLASTYCZNA
użyłam 1/2 podanej wyżej porcji, czyli:
2 łyżeczki żelatyny
35ml wody
5 dkg glukozy (w proszku lub w płynie)
ok. 40dkg cukru pudru
barwnik spożywczy - czerwony

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, mieszać długo by nie było żadnej grudki, następnie dodać glukozę. Można delikatnie podgrzać, byle się nie zagotowała. Następnie dodać część cukru pudru i wymieszać dokładnie. Masę przenieść na blat i wyrabiać podsypując pozostałym cukrem pudrem, dobrze wyrobić.
Masę rozwałkować na posmarowanej odrobiną oleju stolnicy, zwinąć na wałku i przenieść na tort, uformować i odciąć ostrym nożem namiar lukru plastycznego.
Ścinki masy połączyć ze sobą ugniatając wilgotnymi rękoma, w miarę potrzeby dodać cukier puder, następnie zabarwić barwnikiem i rozwałkować wstążkę, której boki wyciąć radełkiem. By przylepić wstążkę do tortu można posmarować masę roztrzepanym białkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...